NL
Menu Sluit

Huisartsen en wijkzorg kunnen alleen nog ‘hoogstnoodzakelijke zorg’ verlenen

Huisartsen en wijkverplegers kunnen alleen nog “hoogstnoodzakelijke zorg” verlenen. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn de toenemende vraag naar zorg aan huis en het grote aantal zorgverleners dat thuiszit door ziekte of quarantaine.

Dat schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ vrijdag in een gezamenlijk bericht.

Ook neemt de druk bij huisartsen en wijkverplegers toe doordat steeds minder mensen terechtkunnen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Die liggen namelijk vol met coronapatiënten.

Volgens de zorgorganisaties zetten de zorgverleners alles op alles om de hoogstnoodzakelijke zorg goed te blijven verlenen. “Dit kan alleen als we een deel van de normale zorg uitstellen, niet verlenen of minder intensief verlenen.”

De zorg is namelijk een samenhangend geheel, leggen de organisaties uit. Als de ziekenhuizen vol liggen, heeft dat direct invloed op de drukte in de huisartsenzorg, wijkverpleging en verpleeghuizen. Op regionaal niveau wordt samengewerkt om ervoor te zorgen dat de belangrijkste zorg kan doorgaan.

Huisartsen roepen mensen ertoe op zich met spoedeisende klachten te blijven melden, maar in alle andere gevallen moet rekening worden gehouden met langere wachttijden. De organisaties vragen mensen om begrip. “We zullen hier samen doorheen moeten”, aldus LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld.

Bron: NU.nl

Verder lezen?

Bekijk alle berichten

Contact
Contact
Choose language
Dutch Dutch
English English