NL
Menu Sluit

Vasectomie

De sterilisatie bij de vrouw en vasectomie bij de man zijn definitieve methodes. Als u zeker weet dat u na de ingreep geen kinderen meer wilt, is de vasectomie een veilige en betrekkelijk eenvoudige ingreep. De kans op infectie is uiterst gering, om deze kans nog kleiner te maken adviseren wij u om uw balzak en schaamstreek goed te ontharen.

Om de optrekreflex van de teelballen te verminderen, raden wij aan om ongeveer 1-2 uur voor de operatie een kalmeringspil (Diazepam 10 mg) te nemen. Deze tablet is bijgevoegd in de enveloppe. U dient zich bewust te zijn dat u na inname van deze pil en tot ongeveer 14 uur daarna, niet mag deelnemen aan het verkeer! Zorg dus voor vervoer!

Let op: Indien u bloed verdunnende medicijnen gebruikt raden wij u aan het gebruik hiervan te overleggen met uw eigen huisarts.

Proces

Voorbereiding en ingreep

De vasectomie wordt door 2 huisartsen, volgens een vast protocol, onder lokale verdoving, uitgevoerd. Na afdekken van het onderlichaam, met een steriel gatdoek, wordt het scrotum met Betadine-jodium gedesinfecteerd. Uiteraard mag u het doek en het gedesinfecteerde gebied tijdens de ingreep niet meer aanraken. Links en rechts wordt de huid van de balzak met behulp van injecties verdoofd. Dit is het gevoelige deel van de vasectomie. Nadat de huid verdoofd is, wordt de zaadleider gefixeerd, waarna een kleine snede de zaadleider bloot legt en deze uit zijn vliezen vrijgeprepareerd kan worden. Vervolgens wordt een stukje, van ongeveer 1 cm, uit de zaadleider verwijderd en worden de achterblijvende stompjes dicht gebrand en afgebonden.

Hierdoor kunnen de zaadcellen het zaadvocht niet meer bereiken en kan er dus geen bevruchting meer plaats vinden. Let op; u bent niet direct na de ingreep steriel. Het seksueel functioneren wordt hierdoor niet beïnvloed, evenals de hoeveelheid sperma tijdens het orgasme. De hechting dient na ongeveer een week verwijderd te worden. Dit kunt u zelf doen of uw eigen huisarts, wij kunnen dat natuurlijk ook voor u doen. De hele ingreep duurt normaliter 30 minuten. Omdat de zaadleiders door het lieskanaal en de onderbuik lopen, kunt u soms een licht trekkend gevoel in die regio voelen tijdens de operatie.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat een vasectomie een definitieve ingreep is en dat de kans van slagen bij een hersteloperatie klein is.

Na de ingreep

Om de kans op een nabloeding te verkleinen draagt u, na de operatie, een strakke onderbroek of ouderwetse zwembroek en adviseren wij om een week lang geen zwaar lichamelijk werk te verrichten of sport te beoefenen. Ook is het raadzaam om zolang de hechtingen in uw scrotum zitten niet te gaan zwemmen of in bad te gaan liggen, na 24 uur kunt u wel al douchen. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u een lichte wondpijn voelen, deze is bijna altijd met een paracetamol te bestrijden. Een tijdelijke blauwverkleuring van uw balzak, tot aan de penis komt regelmatig voor, hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Krijgt u na de ingreep te veel pijn, komt er vocht uit de gehechte snijwondjes, ontstaat er hoge koorts (boven 38.5), of zwelt uw scrotum op, neem dan direct contact op. Dit gebeurt gelukkig heel zelden.

Controle

Na de vasectomie bent u niet direct steriel: de zaadcellen die nog “onderweg” zijn, moeten nog geloosd worden. Meestal heeft men ongeveer twintig zaadlozingen nodig om dat te bereiken, hoewel het soms nog langer kan duren. U krijgt na de ingreep een laboratoriumformulier en een spermapotje mee, om vers geloosd sperma in te leveren.

LET OP: Het inleveren van uw sperma kan uitsluitend op afspraak op de dinsdag ochtend of op de donderdag ochtend. Wij vragen u om vooraf contact op te nemen met de administratie van het laboratorium voor het inplannen van een afspraak. Het klantcontactcentrum is bereikbaar op telefoonnummer 088-0037735. Hier kunt u vervolgens aangeven dat u het sperma komt inleveren op de locatie Amstelveen.

U bent pas steriel als uw spermacontrole aan de internationale richtlijn postvasectomie voldoet. Uw huisarts krijgt een verslag van de ingreep en van de uitslag van de spermacontrole. Ondanks dat de vasectomie een zekere vorm van definitieve anticonceptie is, kan geen volledige garantie van steriliteit worden afgegeven. In ongeveer 0,03% van de gevallen gebeurt het dat de man toch opnieuw vruchtbaar wordt. Bij twijfel, of onrust, hier over kunt u natuurlijk altijd, via uw eigen huisarts na een aantal maanden een her controle aanvragen.

Factuur

Deze krijgt u na de ingreep direct mee.

Verhindering

Als u door de een of andere onvoorziene omstandigheid verhinderd bent, bel dan zo spoedig mogelijk naar de praktijk, dan kunnen wij misschien iemand anders in uw plaats helpen. Afspraken kunt u uiterlijk tot 24 uur tevoren kosteloos annuleren.

Afspraak maken

U kunt telefonisch contact opnemen met de assistente om een afspraak voor vasectomie in te plannen. Dit kan op werkdagen tussen 08.00-11.00 uur via de praktijk van dr. Borstlap via telefoonnummer 0297-566353


Contact
Contact
Choose language
Dutch Dutch
English English